‘The 15 Commitments of Conscious Leadership’ laat me niet los
Een paar weken geleden las ik het boek van Dethmer, Klemp & Chapman. Ondanks dat de theorie soms wat overdreven versimpeld overkomt, resoneert het bij mij als ondernemer – maar vooral ook als mens. Ik zal proberen uit te leggen waarom.
Zoals gezegd is de theorie simpel: op elk moment van de dag zit je mentaal onder of boven de lijn. Zit je eronder dan neem je beslissingen uit emotie (angst, boosheid), denk je defensief (niet mijn schuld) en wil je vooral gelijk hebben. Zit je erboven dan ben je open, nieuwsgierig en probeer je te leren van de situatie in plaats van je gelijk te halen. Dat is de rode draad die door het boek loopt. Ook topleiders zakken regelmatig onder de lijn, maar conscious leiders zijn zich continu bewust van waar ze zitten. Zitten ze onder de lijn – dat gebeurt iedereen vele malen per dag – dan hebben ze strategieën om hun mentale staat weer boven de lijn te trekken. Wanneer je merkt dat je eronder zit, moet je shiften naar erboven. Check in the box, shift!
Zit je op dit moment boven of onder de lijn?
De basis van de theorie is snel uitgelegd en dan komen er vijftien ‘commitments’ die elk een onder de lijn variant hebben en een boven de lijn variant. De eerste, neem radicale verantwoordelijkheid: “I commit to taking radical responsibility for the circumstances of my life and my physical, emotional, mental and spiritual well being.” Deze heeft als onder de lijn variant: “I commit to blaming others and myself for what is wrong with the world.”
Vrijwel alle commitments zijn gebaseerd op bestaande psychologische, filosofische en spirituele theorieën. Mindfulness, boeddhisme en het stoïcisme sijpelen door het raamwerk en alle commitments heen. Dat zal één van de redenen zijn waarom het bij mij zo resoneert. “I commit to feeling all my feelings”, komt rechtstreeks van Guy Hendricks, net als: “I commit to finding and excel in my zone of genius.” Commitment 12 “Having enough of everything” is te herleiden naar abundance mindset theorie van o.a. Stephen Covey.
De kracht van het boek is volgens mij dat deze 15 commitments goed op elkaar aansluiten, elkaar versterken en een mooi geheel vormen. Daar wil ik gelijk de kanttekening bij plaatsen dat ik 15 commitments te veel vind. In veel van dit soort business- / self-help-boeken is na 100 bladzijden het idee wel duidelijk. Dat is nu eenmaal nog niet het boek dat je kunt verkopen, dus wordt er een boel bij gepropt. Ik denk dat ze met 10 commitments een krachtiger boek hadden gehad. Een paar kunnen prima worden samengevoegd (bijvoorbeeld “speaking candidly” en “practicing integrity”) en een paar zijn wat plat en klinken wat Amerikaans (being the resolution, creating win for all solutions).
Ondanks deze kritiek, en ondanks dat het allemaal niet bijzonder diepgravend, vernieuwend en filosofisch is, merk ik dat het voor mij heel goed werkt. Ik denk dat de kracht voortkomt uit de simpele duidelijke boodschap en doordat de commitments direct toepasbaar zijn.
“I commit to exploring the opposite of my story”
Een bijzonder krachtige vind ik bijvoorbeeld nummer 10: “I commit to exploring the opposite of my story is as true or even more true than my original story”. Dit is gebaseerd op een simpele theorie van onder andere Byron Katie. Iedereen vertelt zichzelf verhalen over zichzelf die in de weg kunnen zitten: als ik nu zou stoppen met dit werk zou dat te veel problemen opleveren, of ik ben nou eenmaal iemand die snel boos wordt. Met een aantal standaardvragen kun je verkennen of dit wel echt waar is en leuker nog, of het tegenovergestelde niet net zo waar is. Misschien als je nu zou stoppen met je baan komen daar zoveel mooie dingen uit dat die korte termijnproblemen direct vervagen. En dat ik snel boos word heeft te maken meer heel veel factoren waarvan vele gemakkelijk te verhelpen zijn. Ik sla het hier wat plat om het snel uit te leggen, de theorie in het boek is veel verfijnder en beter uitgelegd.
Wat me opviel toen ik dit boek besprak met het management team van Smart.pr (sinds kort hebben we een leesclubje) was dat iedereen hoofdzakelijk met privé voorbeelden kwam. Toen we voorbeelden zochten van momenten waar we below the line zaten of geen verantwoordelijkheid namen voor onszelf, kwamen er allemaal familie anekdotes. Zelf gebruik ik het ook bijzonder veel in mijn gezinsleven. Dus ookal heb je geen leiderschapsrol in je werk of ambities in die hoek, dan alsnog is het een prachtig handboek voor een meer mindful en gelukkig leven met zeer veel direct toepasbare ideeën voor je persoonlijke omstandigheden.
Hoe dan ook, ik ga deze zeker nog een keer lezen. Ben jij hem ook aan het lezen? Stuur me een berichtje als je er een keer over van gedachten wilt wisselen, lijkt me heerlijk!
Pro tip: in een podcast met een van de schrijvers hoorde ik de tip voor de app mind jogger. Daarmee kan je notificaties aan jezelf instellen op willekeurige tijden. Zij gebruikt dit om zichzelf berichtjes te sturen om bewuster te worden: ‘Zit je nu above the line of below the line’, ‘Wat kan je leren van de situatie waar je nu in zit?’ of eentje die voor mij de laatste tijd heel goed werkt als ik bijvoorbeeld aan het haasten ben om de kinderen op tijd op school te krijgen: ‘Reminder: je hebt meer dan genoeg tijd, adem in en geniet.’