Zo vind je (blijkbaar) een co-founder
Hoe we een co-founder vonden voor Digitaal Toegankelijk
Eén van onze belangrijkste aandachtspunten is het vrijspelen van founders om aan de volgende stappen van hun onderneming te werken. In sommige gevallen is er zo weinig tijd van de ondernemer beschikbaar – bijvoorbeeld omdat ze ook andere succesvolle projecten of bedrijven hebben – dat de meest logische conclusie is om een co-founder erbij te zoeken.
Zo was dat ook bij Digitaal Toegankelijk, een startup van Robert Keus. Toen wij Robert hoorden praten over digitale toegankelijkheid, inclusiviteit in web design en de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), waren we diep onder de indruk van zijn kennis van het vakgebied. Zijn enthousiasme voor het onderwerp was aanstekelijk en het bedrijf dat hij al had opgebouwd was niet anders dan indrukwekkend te noemen. Er was alleen een probleem: Robert had nog een ander goed lopend bedrijf dat het grootste deel zijn tijd vroeg, BRTHRS. Om Digitaal Toegankelijk echt te laten bloeien was veel meer dan slechts een derde van zijn tijd nodig. De eerste stap in onze samenwerking was duidelijk: we moesten op zoek naar een co-founder.
Hoe vind je een geschikte co-founder? Geen idee… Het belangrijkst is natuurlijk de match met de huidige founder(s). We begonnen met wat huis-, tuin- en keukenastrologie en vergeleken het sterrenbeeld van Robert met dat van kandidaten. Het was leuk, maar leverde weinig op – net als de patronen die we vonden op de bodem van de koffiekopjes van kandidaten en het consult met een medium die de geest Steve Jobs beweerde te kennen.
In wat oude notities vonden we wat uitspraken van Naval Ravikant, een superster ondernemer die vaak achterlijk slimme dingen zegt over ondernemen. In één van de meest beluisterde afleveringen van The Tim Ferris Show vertelt hij welke kwaliteiten hij zoekt in founders:
Intelligentie: lekker makkelijk, natuurlijk doen slimme founders het beter dan domme. Maar hij zegt ook dat hij luistert naar hoe een founder naar het probleem kijkt dat hij probeert op te lossen. Dat leek ons goed om te toetsen bij kandidaten.
Energie: “Running a startup is brutally difficult, the ones who make it in the end are the ones with the most perseverance and energy, especially in the highly competitive startup world.”
Integriteit: “If you have a smart, hard-working founder, who’s not honest, basically you have a smart, hard-working crook.” Over dit criterium zegt hij dat het de moeilijkste is om te beoordelen omdat je een langetermijnrelatie moet aangaan om dat uit te vinden.
Klinkt goed, maar nogal theoretisch allemaal. We besloten dat het tijd was voor actie. Na flink wat rondvragen, wat posts op LinkedIn en een paar bakkies met gegadigden, kwamen we Pim Teeuwisse op het spoor. Iemand zei over hem dat hij vaak de ‘smartest guy in the room’ was in meetings. Bij ons echoden gelijk de woorden van Naval natuurlijk. Na een succesvolle eerste kennismaking organiseerden we een uitgebreide sessie om Pims gedachten te horen bij de visie en missie van Digitaal Toegankelijk. We merkten dat het met de energie ook goed zat. Hij wist zijn eigen eigen visie en missie met aanstekelijk enthousiasme over te brengen. En na de getoonde openheid en kwetsbaarheid in alle gesprekken samen durfden we erop te gokken dat het qua integriteit ook wel goed zat.
In aanvulling op de criteria van Naval, wisten we uit onze eigen ervaring dat de klik met Robert veruit het belangrijkste criterium zou worden. Het criterium dat daarna voor ons het zwaarst woog, was hoe de co-founder Robert zou aanvullen in persoonlijkheid en competenties.
Dat konden we maar op een manier beoordelen: heel veel praten met z’n allen en daarbij de moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan. Daarbij probeerden we ook goed te luisteren – tussen de woorden over grote visies, aandelenverdelingen en toegankelijkheidsjargon door – naar onderbuikgevoelens van alle partijen. Hier en daar probeerden we die onderbuik ook omhoog te krijgen door expliciet naar gevoelens te vragen en ons eigen gevoel te delen. Het bleken geweldige gesprekken om te mogen begeleiden. We werden flink uitgedaagd en we zijn nog steeds niet zeker of Robert en Pim qua sterrenbeeld een match zijn, maar tot onze vreugde resulteerde onze zoektocht in een buitengewoon gezellig diner in het Wilhelminapark in Utrecht om de deal te beklinken.
De sprint meeting van deze week :)
Inmiddels zijn we een flink aantal sprint meetings met Pim en Robert verder. Elke meeting bruist van de ondernemersenergie en in korte tijd zijn er al wat grote stappen voorwaarts gezet: er staan momenteel 3 vacatures open… We kunnen niet wachten om vanaf de eerste rij te mogen zien hoe Digitaal Toegankelijk haar doelen najaagt!