Hoe wij werken: Ritme, Structuur & Accountability
Wij gedragen ons als je co-founder en soms zijn we dat ook
Zijn jullie coaches? Commissarissen? Of is het meer een groeiprogramma? Het antwoord is: wij zijn ondernemers. Als ondernemers helpen wij ondernemers die ons inspireren. We fungeren als je co-founder en werken in een strak systeem.
Als een ondernemer rust in haar hoofd heeft, maakt ze de beste keuzes en kan ze beter omgaan met tegenslagen. Wij brengen die rust door middel van ritme en structuur. Daarnaast gebruiken we de magie van accountability (als je jouw strategische keuzes hardop aan iemand moet uitleggen, denk je er beter over na) en onze ervaring (die snel groeit doordat we meekijken met de besten).
Elke maand hebben we vaste meetings waarin we sparren over lange en korte termijndoelen. We hebben vast calls tussen door en vaste momenten waarop we de cijfers strak zetten. We kunnen eindeloos veel artikelen opdissen over waarom dit werkt, maar misschien kunnen we beter eerst laten zien hoe dit er ongeveer uitziet.
Zo starten we op
Stip op de horizon of BHAG
In het begin willen we alles over je bedrijf, stichting of organisatie weten. We zijn dol op startups en we kunnen dan ook uren met ondernemers praten en dan nog steeds nieuwsgierig zijn naar meer. Daarom gaan we al snel op zoek naar hetgeen het allemaal samenbindt: de stip op de horizon. Wat is het doel dat je met je bedrijf wilt bereiken? Over 5 jaar? Over 10 jaar? We houden van uitdagende doelen stellen, dus maar het groot, maak het een ‘harig’: a Big Hairy Audacious Goal. Laurens schreef er een stuk over hoe je een goede BHAG kiest…
We gaan hier overigens niet te lang bij stilstaan, omdat we snel concreet willen worden. Bovendien wordt met elk inzicht onderweg het doel scherper en dan schaven we het bij. Elke maand staan we er wel bij stil, zodat we weten waar we het ook alweer voor doen en om het aan te scherpen.
Strategieën
Als we ons langetermijndoel hebben gaan we strategieën vaststellen waarmee we dat doel zouden kunnen bereiken. Deze strategieën zijn keuzes van jou als ondernemer die jouw bedrijf uniek maken ten opzichte van wat er al bestaat, bijvoorbeeld achterlijk goede persoonlijke service bij een nagelsalon, of altijd zonder opgaaf van reden je geld terug bij een telefoonabonnement, of alleen maar biologische ingrediënten van handzeep. We kiezen 3 tot 5 strategieën. Deze strategieën geven richting aan de doelen die we verder gaan stellen.
Jaardoelen
Daarna gaan we sparren over de vraag: wat zou je in het eerste jaar van onze samenwerking moeten bereiken om die langetermijndoelen te halen? Deze doelen kunnen heel concreet geformuleerd zijn, bijvoorbeeld ‘x brutomarge’, maar ze kunnen ook wat abstracter zijn, zoals de marketingmachine up-and-running, zolang we in sub-doelen maar concreter worden en duidelijk definiëren wanneer een doel is gehaald.
Kwartaaldoelen
Elk kwartaal stellen we vast aan welke jaardoelen we gaan werken en wat we op dat jaardoel willen bereiken dat kwartaal. Hier gaan we zo concreet mogelijk te werk. We gebruiken hier veel elementen van de OKR-methode (uitgevonden bij Intel en beroemd geworden door Google). Het is onze rol om ervoor te waken dat we hier slechts een paar haarscherpe doelen kiezen (en dus ook veel niet doen).
Het belangrijkste idee achter dit hele bouwwerk van doelen, is om je duidelijke prioriteiten en daarmee overzicht te geven: we willen dat je het gevoel hebt dat je aan de juiste dingen werkt zonder kansen te missen. Rust en het vertrouwen dat je aan de juiste dingen werkt.
De cockpit optuigen
Om goed te kunnen meekijken, moeten we zicht hebben op de belangrijkste factoren van groei. Hiervoor tuigen we een dashboard op, waarop we de volgende dingen bijhouden samen met de ondernemer.
Een overzicht van de doelen: jaardoelen en kwartaaldoelen en de cijfers en meetinstrumenten die hierbij horen.
Financiële KPIs: we houden vingen aan de pols met de belangrijkste cijfers die je als ondernemer wilt weten. Meestal zijn dit net even andere cijfers dan die je van je boekhouder krijgt.
Sales: de resultaten per maand en een overzicht van hoe goed de funnels zijn gevuld.
Cashflowprognose: elke maand kijken we graag een keer goed vooruit. Als je groeit als bedrijf in cash je adem. Daarom gebruiken we hier een cashflowprognose.
We werekn graag met kloppende cijfers, dus na elke maand doen we een korte ‘metrics call’ om te zorgen dat alles strak staat.
Lees hier meer over de Bitz & Snoek Methode: Ritme, structuur, accountability en onze eigen ervaring.
Wat kost dat?
Wij rekenen een vaste fee per maand. Deze fee kan omlaag in ruil voor (uitzicht op) aandelen of voor stichtingen met een impactdoel waar we in geloven.
Wij zijn geen uurtje-factuurtje-consultants. Met een vast bedrag per maand koop je bandbreedte in onze hoofden. Onze ervaring is dat we het beste kunnen helpen als jouw bedrijf leeft in onze gedachten. Soms hebben we onder de douche opeens een idee of komt er een scherpe vraag op over iets dat je ons hebt verteld.
Daarnaast helpen we continu bij het strak houden van je belangrijkste cijfers en monitoren we de voortgang op je doelen. Aan de hand daarvan ontstaan ook weer nieuwe inzichten en ideeën. Dit zijn continue processen die moeilijk in uren zijn te meten.