Hoe je met een BHAG de wereld verovert

Misschien heb je er wel eens van gehoord, de BHAG. Oftewel de Big Hairy Audacious Goal. Oftewel het Grote Harige Gedurfde Doel. Oftewel de GHGD. Waar niemand dan weer van gehoord heeft. Maakt ook niet uit, het is simpelweg een groot en tikkie onhaalbaar doel wat zo’n 10-25 jaar in de toekomst ligt. Het geeft een bedrijf richting en aspiratie, vergelijkbaar met een missie.

Hoe vaag een BHAG (of missie) ook kan klinken, wanneer goed gebruikt is het een krachtig middel om focus aan te brengen en meer te bereiken in 10 jaar dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Neem bijvoorbeeld Google:

Het organiseren van alle informatie ter wereld en deze universeel toegankelijk en bruikbaar maken.

Zo dan, dat is er nog eens eentje. Het is een extreem voorbeeld van een extreem groot doel. Maar als je kijkt naar de keuzes die Google door de jaren heen gemaakt heeft en de producten die ze hebben ontwikkeld, dan zie je wel een patroon. Google Search organiseert text-based content en maakt deze toegankelijk. Youtube organiseert video content en maakt deze toegankelijk. Google Maps organiseert location-based content en maakt deze toegankelijk. Chrome maakt web-based content toegankelijk, Android mobile-based content. Enzovoorts. Hun extreme BHAG heeft ze ook extreem veel focus gegeven.

Verschillende soorten bedrijven, verschillende soorten BHAG’s

De Google case is een voorbeeld van een resultaatgerichte BHAG. Net als bijvoorbeeld die van Microsoft: “Een computer op ieder bureau in in ieder huis”. Maar er zijn meer soorten:

  • Competitief: Nike had in de jaren 60 “Crush Adidas”

  • Rolmodel: Stanford University begon met “Becoming the Harvard of the West”

  • Interne transformatie: Netflix gooide het roer om met “Switching from DVD mailing to the world’s first streaming platform”

“Maar dit zijn hele grote bedrijven en mijn bedrijf is heel klein. Heb ik er dan wel wat aan?”

Zeker!

Als klein bedrijf kun je minder doen en is focus dus nog belangrijker. Je bent aan het zoeken en innoveren, en dat betekent, Steve Jobs citerende; “Nee zeggen tegen duizend dingen”. Een BHAG maakt het in veel gevallen makkelijker om nee te zeggen, dus ja je hebt er zeker wat aan.

Zo zien we de BHAG’s van onze klanten hun ook focus geven. Eén van onze klanten is een design studio en heeft een BHAG gericht op kwaliteit en persoonlijke dienstverlening. We kwamen er al snel achter dat ze nog geen goede maatstaf hadden om de kwaliteit van hun werk te meten. Eén van de kwartaaldoelen werd het ontwikkelen van een kwaliteitsmaatstaf en een andere het beoordelen van alle projecten van het afgelopen jaar. Een jaardoel werd het kunnen aantonen van de impact die hun werk maakt over tijd. En omdat ze persoonlijke dienstverlening belangrijk vinden zitten we bij deze klant minder op het groeien van het aantal opdrachten en het team, maar meer op het binnenhalen van steeds hoogwaardigere projecten.

En zo helpt ook onze BHAG ons om keuzes te maken en focus te houden:

1000 inspirerende ondernemers helpen hun doelen te halen.

We gaan ervoor.

Vorige
Vorige

Persoonlijke hulp in een strak systeem, spreekt dat elkaar niet tegen?

Volgende
Volgende

Een manifest voor professioneel aanklooien