Wat is eigenlijk het “steile stukje”

Wil je kappen met je bedrijf? Goede kans dat je op een “steil stukje” zit.

Maar wat is dat eigenlijk, een steil stukje? En belangrijker, hoe kom je er vanaf?

In de laatste jaren van mijn studie begon ik mijn eerste bedrijfje: PartyPants. We verkochten kleurrijke festivalbroeken, en gesteund door het toen nog vriendelijke Facebook algoritme, ging dat al snel om 100 broeken per maand zonder een euro marketing. Maar toen veranderde Facebook de regels, gratis posts maakten plaats voor betaalde advertenties. Weg was de groei, weg was de omzet.

Een paar jaar later kwam ik met mijn eerste “echte” startup Brixer uit het Rockstart programma. We waren al 2 jaar bezig om starters hun droombaan te laten vinden, hadden meer dan 100 vacatures van klanten gevuld, maar kregen het nog niet voor elkaar om starters juist aan de vacatures te koppelen die op basis van ons assessment het meest op hun droombaan leken. De omzet was prima, maar het bereiken van onze missie ver weg.

Weer een paar jaar later stond ik aan mijn keukeneiland het tienduizendste proefbuisje wijn af te vullen. Met WineClub waren we naar 500 maandelijkse abonnees gegroeid, maar onze operatie was nog dezelfde als aan het begin. Iedere maand stelde we handmatig een wijnproeverij samen die door de brievenbus paste: wijnsamples vullen, stickertjes plakken, doosjes vouwen, wijntjes erin stoppen, dichtmaken, adresseren, en dat 500 keer. Prima als je winst maakt en een plan hebt voor automatisering. Minder prima als je beiden niet hebt.

In bovenstaande voorbeelden bevond ik mij telkens op een steil stukje. Ik deed iets goed, had klanten en een leuk product, maar de machine haperde ook. Groeien was lastig, om verschillende oorzaken. Ik was niet bij machte om 100% te focussen op hetgeen mij remde, het verwijderen van de bottle neck. Misschien in het begin nog wel, maar als de maanden vorderden ebde mijn energie langzaam weg.

Een vriend die mijn struggles niet meer kon aanzien tipte mij het boek The Dip van Seth Godin. Op weg naar succes, groot of klein, kom je altijd in een dip terecht. Alleen al weten dat dat gaat gebeuren helpt om uit de dip te komen. Maar belangrijker, wanneer je overweegt te stoppen in de dip, is snappen waarom je die afweging maakt. Is het makkelijker om te stoppen? Of is het slimmer? Ik ben zelf te vaak gestopt omdat het makkelijker was. Heel veel later, en wijzer, kwam ik er pas achter wat voor kansen ik had laten schieten.

Ik ga niet beweren dat ik mijn huidige werk doe als reactie op mijn eigen ervaringen. Wel kan ik mij hierdoor goed verplaatsen in wat ondernemers doorstaan op weg naar succes. Ik heb heel veel respect voor alle founders die in de dip het grotere plaatje bewaken en de wijsheid vinden om wel door te gaan. We noemen het niet voor niets een “steil stukje”, uiteindelijk kom je na het klimwerk weer op het vlakke. En als dat gebeurd, dan is het vermogen om naar grote hoogtes te stijgen nog veel groter dan voor je ooit aan de afdaling begon.

Vorige
Vorige

Drang versus dwang

Volgende
Volgende

Persoonlijke hulp in een strak systeem, spreekt dat elkaar niet tegen?