We hielpen een side-project naar één miljoen omzet en 20 medewerkers
Vijf keer ben ik een bedrijf gestart. Slechts één daarvan is voorbij de één miljoen omzet gegaan. Ik weet dus heel goed hoe moeilijk het is. Al helemaal als je geen 100% focus hebt. Dat wist ik ook toen we met Bitz & Snoek in de zomer van 2023 startten met het zoeken naar een co-founder voor een side-project van een klant. Er was nog geen ton omzet en de toenmalige solo-founder kon er maar een klein deel van zijn tijd aan besteden. We zochten mee naar een dedicated co-founder en waren dolblij toen we Pim vonden. In nog geen jaar tijd heeft Pim een team opgebouwd van 15 bevlogen collega’s, klanten als ASML, ASR en Omroep MAX bediend, en is het voormalige side-project uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van digitale toegankelijkheid in Nederland.
Het vinden van een co-founder
Er is geen handboek beschikbaar voor het vinden van een geschikte co-founder. Maar gelukkig is er wel veel onderzoek gedaan naar eigenschappen van ‘succesvolle’ ondernemers. Een paar van deze eigenschappen hebben we in onze zoektocht naar een co-founder centraal gesteld. De ideale kandidaat moest A. rete slim zijn, B. snel in de actiestand schieten, en C. integer zijn.
Slim zijn helpt bij het aanleren van skills en absorberen van kennis. Aangezien we iemand zochten voor een zeer niche startup wilden we ons niet beperken tot iemand uit die niche, maar liever een slim iemand vinden die zich de inhoud snel eigen kon maken. Ten tweede wilde we iemand met een ‘bias towards action’, oftewel een aanpakker. Veel slimme mensen willen zelf namelijk geen uitvoerend werk doen, terwijl er in een startup juist uitvoerend veel van een founder wordt gevraagd. Ten derde moest de ideale kandidaat integer zijn. Met je co-founder ga je een soort huwelijk aan, met vele ups en downs. Integriteit helpt enorm bij het doorstaan van alle downs en focus houden op het gezamenlijke doel. Toen we deze criteria helder hadden kwamen we al snel bij Pim uit, een oudcollega van mij, die als bonus ook nog eens hoge affiniteit had met het product en de markt.
Focus op sales
Pim ging van start en het doel was simpel: groeien naar een miljoen omzet in 3 jaar. De propositie was prima in orde dus ging de focus op sales. Al snel leerden we dat de reactietijd op aangevraagde offertes een belangrijke voorspeller was voor een akkoord. Terwijl de opvolging van offertes stukken beter kon. Pim ging wekelijks offertes opvolgen en de succes rate vloog meteen omhoog. De toenemende hoeveelheid werk werd in eerste instantie belegd bij freelancers, waardoor de focus van Pim op sales kon blijven liggen.
Focus op het team
Hoe fijn een flexibele schil van freelancers ook is, heel veel marge maak je er niet mee. Voor de volgende groeifase ging de focus daarom naar het opbouwen van een eigen team. Pim trok met moeite een aantal jonge talenten uit de markt (omdat medior en senior medewerkers niet lukte) en investeerde in goede coaching en scholing. Om een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen investeerde Pim ook in een warme bedrijfscultuur. En dat werkte: een paar maanden en hires verder kwamen er opeens sollicitanten naar Pim toe, in plaats van andersom.
Focus op cashflow
De snelle groei in omzet en mensen had ook z’n invloed op de cashflow. Nieuwe mensen leveren niet meteen geld op en dus heb je steeds meer geld nodig als je meer mensen begint aan te nemen. En in een snel groeiende markt wil je absoluut niet stilvallen door een tekort aan cashflow. Om de volgende groeifase mogelijk te maken moesten we dus op zoek naar geld. Van alle vormen van financiering bleek een tussenvorm van krediet en een lening de meest passende, om zo de autonomie van het bedrijf, en daarmee ook grotendeels de groeikracht, te kunnen behouden.
Wat kunnen we hiervan leren?
Het verhaal van Pim is voor ons het eerste succesverhaal waarbij we meegezocht hebben naar een co-founder voor een side-project. Dat dit binnen 15 maanden door de grens van 1 miljoen omzet zou gaan had niemand verwacht. Deels licht dat aan de snelgroeiende digitale toegankelijkheidsmarkt waarin de inmiddels volwaardige startup zit. Maar grotendeels licht het ook aan het kiezen van de juiste focus in iedere fase. Door iedere keer het juiste dominosteentje om te gooien is het Pim gelukt om iedere maand met meer dan 10% te groeien. Wie weet waar we staan over een paar jaar als we dit steady blijven doen.